Sağlığımıza olan yararları saymakla bitmeyen fındık, ezmesiyle de bir hayli göz önünde bulunmaktadır. Ülkemizin altını, birçok kişinin geçim kaynağı olan bu muazzam kuru yemiş çeşidi, birden fazla türüyle bahçelerden evimize kadar uzanan bir yolculuğa sahiptir. Çeşitli işlemlerden geçerek %80 olarak çikolata sanayinde, bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta, dondurma gibi alanlarda da çokça kullanılmaktadır. Ben dahil birçok kişinin sevdiğini düşündüğüm fındık ezmesi de yıllardır kahvaltı sofralarımızdan eksik olmayan bir türüdür. Peki nedir bu fındık ezmesi? Nasıl yapılır? Sağlıklı mıdır? Ev yapımı mı iyidir yoksa marketten alınan mı? Bu ve buna benzer soruları bu yazımızda sizin için cevaplayacağız.

Fındık Nedir? Fındık Ezmesi Sağlıklı Mıdır?
Fındık ülkemizde kuru yemiş adı altında adeta bir elmas görevini görmektedir. Büyük bir ticaret sektörü olan fındık çiğ, kavrulmuş, kıyılmış, dilinmiş ve öğütülmüş olarak hayatımızın çoğu noktasında karşımıza çıkmaktadır. Bir çeşiti de fındık ezmesidir. Çoğu ailenin sofrasında bulunan bu tat, dışarıdan alınabildiği gibi evde de çok kolay bir şekilde yapılabilir. Tarifini bu yazımızda paylaşacağız, önce dilersiniz besin değerlerini ve sağlık acısından yararlarına bakalım.
EV YAPIMI DOĞAL SAĞLIKLI FINDIK EZMESİ TARİFİ
Fındık Ezmesi Besin Değerleri |
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon / 60 g |
Kalori | 652 kcal | 391.2 kcal |
Karbonhidrat | 10.81 g | 0.6 g |
Lif | 5.9 g | 3.5 g |
Protein | 12.3 g | 7.4 g |
Fındık ezmesi 100 gramda 652 kcal içermektedir. Fazla kalorili gözükse de sabah kahvaltısında bir ekmeğe sürdüğünüz veya bir tatlı kaşığı ile yediğiniz zaman 33 kcal edecektir, sabah kahvaltınızda alacak olduğunuz bir ezme porsiyonu (5g) 33 kcal’dır. Bu porsiyon 0,54g karbonhidrat, 0,61g protein ve 3,16g yağ içermektedir. Sabah alacağınız 5glık bir oranla tüketildiğinde sabah kahvaltınıza hem tat hem de günlük ihtiyacınız olan besin değerlerine güzel bir destekçi olacaktır.

Fındık Ezmesinin Vücudumuza 5 Mükemmel Faydası
1- Kötü Kolesterolü Önler
Gün içinde tüketecek olduğunuz bir çorba kaşığı fındık ezmesi, kanda oluşacak kötü kolesterolü engellemede yüksek oranlarda yardımcı olacaktır. Yapılan çeşitli ve detaylı çalışmalarda fındık kötü kolesterolü %27 oranda azalttığı gözlemlenilmiştir.
2-Kanseri Önlemede Yardımcı Besin Kaynağı
Özellikle mesane kanserini engellemede yardımcı olan fındık ezmesi, yüksek miktarlarda E vitamini içermektedir. Yüksek miktarlarda E vitamini içeriyor oluşu kanser başlangıcındaki açığı kapatarak kanseri engellemede büyük bir rol oynamaktadır. Buna ek olarak içerdiği manganez maddesi diğer kanser çeşitlerinin oluşumunu da engellediği bilinmektedir.
DOĞAL SAĞLIKLI FINDIK ÇEŞİTLERİMİZ
3- Hafıza ve Göz Sağlığına Yararları
İçerdiği yüksek miktarlardaki E vitamini değeri, günde 1-2 yemek kaşığı fındık ezmesi ile hafızanızı korur ve ilerleyen yaşlarda oluşacak hafıza kayıplarını önler. Buna ek olarak içerdiği A ve C vitamini göz sağlığımızı yüksek oranlarda korur. Göz bozulmalarını, numara yükselmelerini yavaşlatır.
4- Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirir Hastalıklara Karşı Direnç Oluşturur
Fındığın içerdiği yüksek miktarlardaki potasyum, kalsiyum, magnezyum, ve manganez gibi minerallerle birlikte bunlara benzer birçok madde daha içermektedir. Bu mineraller ve maddeler düzenli olarak tüketildiğinde kan akışını daha sağlıklı hale getirerek, bağışıklık sisteminin düzenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.
5- Kemikleri Güçlendirir Özellikle Yaşlı ve Çocuklarda Kemik Kırılmalarının Önüne Geçer
İçerdiği yüksek miktarlardaki ‘’kalsiyum’’ özellikle çocuklarda ve yaşlı bireylerde kemik kırılmalarının önüne geçmektedir. Buna ek olarak yaşlılık döneminde ortaya çıkan kemik erimelerini engeller ve içerdiği yüksek miktarlardaki ‘’demir’’ oranı ile kan hücrelerini besler.
Avokado Yağı Faydaları – Vücudumuza En İyi 10 Faydası
Avokado yağı faydaları nelerdir? Şekliyle, tadıyla ve tüketilişiyle yararlı ve kullanışlı bir meyve olan avokadonun
Oca
Ketojenik Diyet ve Yağlı Tohumlar
Ketojenik Diyet ve Yağlı Tohumlar tüketmenin ilişkisini inceleyeceğiz. Ketojenik diyetin en önemli noktası yağ oranı
Oca
Ketojenik Diyet ile Kilo Vermek
Oca
Uyuyamayanlar için ”Haşhaş Faydaları”
Oca